Kan man vaske sko i vaskemaskinen?

Dine hvide sko er blevet beskidte. Dine indendørs træningssko lugter. Dine sko har brug for at blive vasket.

Og nu spørger du så dig selv; “Kan man vaske sine sko i vaskemaskinen?”. Og hey, vi forstår det godt. Du går op i dine sneakers, og du vil gerne holde dem rene, så de ser så sprøde ud som muligt hver dag. Det holder ikke at der er mudderpletter på dine spritnye hvide sko.

Læs videre her, og få svaret om du kan vaske sneakers i vaskemaskine.Kan man vaske sko i vaskemaskinen?Det helt korte svar er ja. Du kan godt vaske sko i vaskemaskinen. Dine bønner er hørt. Du behøver ikke den helt store Jason Markk pakke eller en masse Crep produkter for at holde dine problematiske hvide sko rene, eller få dem vasket. Du kan i mange tilfælde nøjes med at bruge en vaskemaskine.

Uanset om du har et fælles vaskerum, din egen vaskemaskine eller bruger et møntvaskeri, så er det en billig og nem måde at rengøre sine sneakers på.

Hvilke sko kan vaskes i vaskemaskinen

Det er desværre ikke alle sko der tåler vaskemaskinen lige godt.

De fleste sko med uppers i stof, såsom canvas og tex materialer kan klare at blive vasket i vaskemaskinen. Særligt tex materialer klarer sig fint igennem en vask. Canvas sko kræver dog at du hurtigt tørrer dem efter vasken, for at undgå misfarvninger. Derfor kan du roligt smide et par New Balance 530 og højst sandsynligt dine løbesko, i vaskemaskinen.

Hvilke sko kan ikke vaskes i vaskemaskinen

Ligesom med alt andet tøj er det vigtigt at vide hvordan du skal behandle og rense dine sneakers. Der er flere typer af sneakers, som ikke har godt af at komme en tur i vaskemaskinen.

De fleste sneakers i skindmaterialer skal du være påpasselig med. Hvis du smider din lædersko, som for eksempel dine Dunks eller Jordansi vaskemaskinen kan du risikere, at læderet sprækker. Det vil du ikke have. Her anbefaler vi andre rensemetoder, som du bedre kan kontrollere, og som er mere skånsomme overfor dine dyrebare sneakers.

Ruskind og Nubuck er på samme måde sårbare overfor vaskemaskinen. ruskind er et sart og levende materiale, ligesom læder, og du vil ødelægge materialet, hvis du vasker dem i vaskemaskinen.

Hvordan vasker man sko i vaskemaskinen?

Når du skal vaske sko i vaskemaskinen er det ikke bare at kyle dem derind og håbe på det bedste. Du vil få det bedste resultat, hvis du får styr på nogle af disse ting først.

Fjern det værste skidt først

Inden du smider skoene i vaskamaskinen kan du med fordel fjerne det værste skidt selv. Hvis dine hvide sneakers er fuldstændig svinet til, så fjern det værste med en børste, nogle rengøringswipes eller hvad du lige har liggende. Du behøver ikke at få det hele af, men skoene kommer pænere igennem processen, jo mere forarbejde du har gjort.

Skil skoen ad

Alle de ting der kan tages af, bør tages af - for eksempel snørrebånd, indersåler og det lille metalstykke på dine Air Force 1’s.

Der kan sidde skidt i snørrebåndshullerne eller under snørrebåndende, hvilket bliver mest rent, hvis du tager dem af inden vask. Det samme gælder andre aftagelige elementer. For at sikre at dine sko bliver renest muligt, og at intet går i stykker - skil dine sneakers ad, inden vask i vaskemaskinen.

Selve vasken

Nu er vi kommet til selve vasken af dine sneakers. Her skal du være sikker på at du vælger det rette program. Sko er ligesom andet tøj; det kan ændre sig efter en vask, og særligt hvis de bliver vasket ved for høje grader.

Vælg derfor et vaskeprogram på 30 grader. Her kommer dine sko pænt igennem uden at blive alt for påvirket af turen i maskinen

Hvis din vaskemaskine har et hurtigt program eller et eco-program bør du overveje dette. Hovedsagen er at dine sneakers skal blive rene. Det behøver du hverken høje grader eller omfattende programmer til.

HUSK - du må ikke bruge sæbe i vasken - sæben slider på din sko, sætter sig i materialerne og skaber dårlig lugt, da du ikke kan få det ud af materialet igen.

Ekstra tip

Hvis du vil være helt sikker på at der ikke sker dine sneakers eller vaskemaskine noget under processen, så kan du altid vaske et håndklæde med dine sneakers. Det vil fungere som beskyttelse for en vild vask, både for din maskine og dine sneakers.

Ellers kan du anskaffe dig en vaskepose til sko, som beskytter dine sneakers under vask.

Tag dig af dine maskinvaskede sneakers

Når du skal vaske sneakers i vaskemaskine skal du være opmærksom på dem når de kommer ud igen. Dine sneakers kan nemlig ikke tåle at være gennemvåde, som når de kommer ud af vaskemaskinen, i lang tid. På sko af canvas kan det ende med misfarvninger og gule pletter. Det vil vi ikke have.

Sørg derfor for, at du kan tørre dine sko hurtigt, ved brug af en hårtørrer eller radiator. Mens dine sko tørrer kan du altid rense de dele, som ikke var med i vaskemaskinen.

At vaske dine sko i vaskemaskinen mange gange kan slide på dine sko. Vi anbefaler derfor, at du forebygger ved at rense dine sneakers løbende, eller ved at give dem et imprægnering.

Lad være med at tage dine dyreste sneakers på til en vandretur i skoven. Pas på dem og brug dem de steder de er lavet til at blive brugt.

Kan man vaske sneakers i opvaskemaskinen?

Først vil vi sige, at vi ikke anbefaler at man bruger sin opvaskemaskine til at vaske sko i.

Hvorfor?

Opvaskemaskiner er ikke lavet specifikt til tøj og sko, som en normal vaskemaskine er. Du har ikke lige så meget kontrol over en opvaskemaskine. Den er lukket, og du kan ikke overvåge processen. Derudover tørrer de fleste opvaskemaskiner indholdet af, ved hjælp af opvarmning, hvilket kan være skadeligt for dine sneakers.

Så helt kort, lad være med at gøre det.

Er der folk der gør det? Ja, det er der. Dem der gør det har opvaskemaskiner der kan indstilles til at tørre uden opvarmning, deres opvaskemaskiner har et ordentligt filtreringssystem som sikrer at afløb ikke bliver stoppet af skidt, og alle mulige andre særlige funktionaliteter.

Det er risky business, og det holder vi alt for meget af sneakers til at lægge os ud mod.

Fordele ved at vaske sko i vaskemaskinen

Der er flere fordele ved at vaske sine sko i vaskemaskinen, og her er bare et par af dem.

Hurtigt - At vaske sine sko i vaskemaskinen er en hurtig løsning til at få det nye-sko-look tilbage i dine elskede sneakers. Det er langt hurtigere klaret end hvis du skulle rense dem i hænderne.

Nemt - Det er nok den letteste måde at rengøre sine sneakers på. Skil dem ad og fyr dem ind i maskinen. Tryk go, og så kører vi. nemt.

Billigt - Der findes utroligt mange produkter til at rengøre dine sko med, og de koster alle sammen langt mere end en tur i vaskemaskinen. Vaskemaskinen er nok den billigste måde at rengøre dine sneakers på.

Effektivt - Står du og skal bruge helt rene sneakers om kort tid? Vaskemaskinen er nok den mest effektive måde at rengøre dine sneakers på. Den fjerner alle de overfladiske pletter, og giver dig nemt det friske look tilbage, uden at du skal gøre noget selv. Husk dog, at for mange omgange i vaskemaskinen kan slide på dine sko.

Nøglepointer:

Tak fordi du har læst med helt til bunden - her er de vigtigste pointer fra blogindlægget.

 • Du kan godt vaske dine sko i vaskemaskinen, men sørg for at undersøge hvilken type stof der er på dine sko først.

 • Læder, ruskind og nubuck må ikke komme i vaskemaskinen - læder og skind bliver ødelagt af det.

 • Sørg for at Gøre forarbejdet inden du putter dine sko i vaskemaskinen. Fjern det værste snavs, vask sneakers uden snørrebånd af og fjern indersålen.

 • Brug et skåneprogram på vaskemaskinen, så du ikke slider for meget på skoen.

 • VIGTIGT - brug ikke sæbe når du vasker i vaskemaskinen. Det sætter sig i skoen og skaber dårlig lugt.

 • Vask dine sko med et håndklæde, så de skånes og din vaskemaskine ikke får for

  mange tæv.

 • At vaske sko i vaskemaskinen er nemt, hurtigt, billigt og effektivt - bare sørg for at du

  ved hvad du laver, inden du sætter vasken over.